AH moestuintje

Het AH moestuintje is razend populair. De actie is inmiddels afgelopen en de plantjes groeien de bakjes uit. Wat nu? Wat kan je met de plantjes van het AH moestuintje?

Als de eerste plantjes van je AH moestuintje ingezaaid zijn, zullen de plantjes al snel groot worden. Al snel komt het moment dat je de plantjes moet gaan verpotten.
Heb je de zaadjes van je AH moestuintje nog liggen en moet je nog beginnen of wil wat meer weten over wat je allemaal kan met je AH moestuintje? Op deze pagina: AH moestuintje tips: Beginnen, hebben we handige informatie staan.

Help, mijn AH moestuinje groeit!

ah-moestuintje-moestuinbakNa een paar weken zullen de plantjes in je AH moestuintje lekker gaan groeien. Hoe groot de plantjes zijn en hoe ver de groei is, hangt natuurlijk af van het tijdstip dat je je AH moestuintje hebt ingezaaid. Daarnaast vinden de plantjes uit het AH moestuintje warmte en genoeg water erg fijn om te groeien.

AH moestuintje verpotten

Om de plantjes uit je AH moestuintje voldoende ruimte te geven is het handig om ze te verpotten. AH heeft groeitasjes  te koop (2 voor 2 euro) waar je in elk groeitasje 1 plantje (of 1 bakje) kan overzetten. Het is niet moeilijk om zelf je potgrond en potjes te regelen. Bovendien kan je bij sommige soorten uit je AH moestuintje in de volle grond (buiten in de tuin) zetten zonder ze eerst te verpotten.

Er zijn 2 manieren om je plantjes van je AH moestuintje te verpotten:

  1. Het hele bakje overpotten in de grotere pot of in de tuin
  2. Het bakje openscheuren en voorzichtig de plantjes los verpotten

Zet je AH moestuintje in de moestuinbak

mpoestuinbak met groentenWil je de moestuin plantjes naar buiten in de grond zetten, dan is de moestuinbak een leuke en mooie houten bak ideaal voor je AH moestuintje. De moestuinbak is een houten bak die je makkelijk in de tuin zet. De moestuinbak ziet er stoer uit door de gegalvaniseerde hoekverbindingen. Het plaatsen is in 5 seconden gebeurd. Je klapt de moestuinbak uit en plaatst hem in de tuin. Geen moeilijke tekening, geen schroeven, spijkers of bouten. Kijk hier voor onze moestuinbak winkel.

Wanneer je moestuin plantjes naar buiten kunnen is afhankelijk van het aantal weken dat de moestuin plantjes gegroeid zijn en hoe koud het buiten is.

Advies hoe verpot ik een plantje uit mijn AH moestuintje

Basilicum

In z’n geheel verpotten als de plantjes ongeveer 4 -6 cm groot zijn. Ook mogen ze direct in de volle grond buiten, vanaf eind april. Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van klein kasje.

Bieslook

In z’n geheel verpotten als de plantjes ongeveer 4 – 6 cm groot zijn. Ook mogen ze direct in de volle grond buiten. Bieslook wordt niet door slakken gegeten.

Krulpeterselie

In z’n geheel verpotten als de plantjes ongeveer 4 – 6 cm groot zijn. Ook mogen ze direct in de volle grond buiten, vanaf eind april. Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van klein kasje.

Selderij

In z’n geheel verpotten als de plantjes ongeveer 4 – 6 cm groot zijn. Ook mogen ze direct in de volle grond buiten, vanaf eind april. Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van klein kasje.

Dille

In z’n geheel verpotten als de plantjes ongeveer 4 – 6 cm groot zijn. Ook mogen ze direct in de volle grond buiten, vanaf eind april. Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van klein kasje. Slakken eten dille niet op en het potje zorgt voor wat extra warmte.

Tijm

In z’n geheel verpotten als de plantjes ongeveer 4 – 6 cm groot zijn. Ook mogen ze direct in de volle grond buiten, vanaf eind april. Tot die tijd kan je er een glazen potje overheen zetten bij wijze van klein kasje. Slakken eten dille niet op en het potje zorgt voor wat extra warmte.

Rucola

In z’n geheel verpotten als de plantjes ongeveer 4 – 6 cm groot zijn. Ook mogen ze direct in de volle grond buiten, vanaf eind april. Slakken eten dille niet op.

Kropsla

Kropsla los van elkaar trekken, en los uitplanten. Elk plantje heeft ongeveer 30 x 30 cm nodig. Vanwege de warmte is het beter voorlopig er een glazen potje overheen te zetten. Dit als mini-kasje en bescherming tegen slakken. Kropsla is populair bij slakken

Andijvie

Los van elkaar trekken, en los uitplanten. Elk plantje heeft ongeveer 40 x 40 cm nodig. Vanwege de warmte is het beter voorlopig er een glazen potje overheen te zetten. Dit als mini-kasje en bescherming tegen slakken. Andijvie is populair bij slakken.

Paprika

Los van elkaar trekken, en los uitplanten zodra het plantje een hoogte heeft van 10 cm. Elk plantje heeft 50 x 50 cm nodig. Paprika kan niet buiten zonder de bescherming van een kas. Buiten in Nederland is niet geschikt voor de Paprika.

Broccoli

Los van elkaar trekken, en los uitplanten. Elk plantje heeft ongeveer 40 x 40 cm ruimte nodig. Broccoli schiet vaak door, waardoor de oogst regelmatig mislukt. Geef niet op, gewoon uitplanten.

Lente ui (Bosui)

Los van elkaar trekken, en los uitplanten zodra het sprietje een hoogte van 5 – 8 cm heeft. Elk plantje heeft ongeveer 10 x 10 cm ruimte nodig.Vanwege de warmte is het beter voorlopig er een glazen potje overheen te zetten totdat de spriet van de lente ui de bovenkant bijna raakt. Slakken eten geen lente ui.

Prei

Los van elkaar trekken zodra het sprietje 5 – 8cm hoog is, en los uitplanten. Elk plantje heeft ongeveer 20 x 20 cm nodig. Vanwege de warmte is het beter voorlopig er een glazen potje overheen te zetten. Prei wordt niet door slakken gegeten. Let op dat je prei diep in de grond uitplant. Het deel dat je in de grond hebt staan wordt wit en het beste eetbaar. Later in het seizoen kan de prei nog een keer uit planten en dan weer iets dieper.

Wortel

Wortel moet los uitgeplant worden. Dit is vanwege de ideale plantafstand. Let op: Kleine wortelplantjes beschadigen snel met als gevolg dat je meervingerige wortels oogst. Wees dus erg voorzichtig, en doe dit zo snel mogelijk, zodra het plantje ongeveer 3 cm hoog is.

Aubergine

Los van elkaar trekken, en los uitplanten zodra het plantje 8 cm hoog is. Elk plantje heeft 80 x 80 cm ruimte nodig. Aubergine kan sowieso niet in de kou buiten. Helaas is de buitentemperatuur in Nederland niet geschikt voor de Aubergine.

Radijs

Zo snel mogelijk uitplanten zodra ze 2 – 3 cm zijn. Vanwege de warmte en de slakken is het beter voorlopig er een glazen potje overheen te zetten. Als bescherming mag dit ook zeer fijn gaas zijn.

Cherrytomaat

Los van elkaar trekken, en los uitplanten zodra het plantje 8 cm hoog is. Elk plantje heeft 50 x 50 cm ruimte nodig. Voor de zekerheid cherrytomaat binnen houden.

Spinazie

Spinazie moet in zijn geheel verpot worden zodra de plantjes ongeveer 4 – 6 cm zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, vanaf eind april. Vanwege de warmte en de slakken is het beter voorlopig er een glazen potje overheen te zetten.

Veldsla

In z’n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer 4 – 6 cm zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, vanaf eind april. Vanwege de warmte en de slakken is het beter voorlopig er een glazen potje overheen te zetten.

Bosaardbei

In z’n geheel verpotten zodra de plantjes ongeveer 4 – 6 cm zijn. Ze mogen ook direct in de volle grond buiten, vanaf eind april. Vanwege de warmte en de slakken is het beter voorlopig er een glazen potje overheen te zetten. Slakken eten geen bosaardbei plantjes maar vinden de aardbeien zelf wel lekker.