Een moestuin moet vooral makkelijk, leuk, gezond en lekker zijn en niet teveel gedoe. Veel mensen krijgen bij het woord “moestuin” een beeld van een ver afgelegen stukje veld met hopen mest, veel geploeter, zwaar spitwerk, slakken en andere beestjes die je groenten en fruit opvreten. Kortom: veel werk en weinig opbrengst.

Bekijk de film “Back to Eden” waarin de oplossing wordt getoond: Houtsnippers als bodem bedekking!

Film “Back to Eden”

In deze documentaire laat Paul Gautschi uit de US een unieke manier zien hoe hij groente en fruit verbouwd. De aarde heeft een beschermlaag nodig die door het aanbrengen van houtsnippers wordt gerealiseerd. In de film is te zien dat met houtsnippers de grond niet bewerkt te worden. Ook wordt er geen verdelgingsmiddel gespoten tegen ongedierte en ziektes. Door houtsnippers is er veel minder onkruid en water geven of bemesten is vrijwel niet meer nodig. Paul Gautschi heeft dit ontdekt door te bidden en naar de natuur te kijken. Op plaatsen waar mensen zich nog niet met de natuur bemoeid hebben, zijn er geen problemen en houdt de natuur zichzelf in stand. De natuur werkt zoals God het bedoelt heeft in de tuin van Eden.

houtsnippers moestuinHet gebruik van houtsnippers in je moestuin maakt het leven echt eenvoudig:

  1. Houtsnippers in de tuin zorgen ervoor dat de bodem tussen je planten minder snel uitdroogt én ze houden op een milieuvriendelijke manier onkruid uit de tuin.
  2. Houtsnippers in de tuin zien er mooi en natuurlijk uit. Houtsnippers tussen je groenten en fruit zorgen ervoor dat je grond minder snel uitdroogt en dat is super belangrijk voor je planten.
  3. Houtsnipper stopt de groei van onkruid. Met houtsnippers in je moestuin hoef je dus niet (of veel minder) onkruid te wieden. Als je toch wat onkruid tegen komt, trek je het onkruid er gemakkelijk weer uit. Ideaal dus!

Mulchen

Houtsnippers vormen een mulchlaag over de grond heen. Een mulchlaag is erg belangrijk en allerlei bodem organismen, zoals wormen, pissebedden, bacteriën en goede bodemschimmels. Door de bodem organismen wordt een humus gemaakt en wordt de bodemstructuur gezonder. Een gezonde bodemstructuur die uit humus bestaat is een perfecte voeding voor je groenten en fruit.