MoestuinBak… hoe het begon

geplaatst in: bodem | 0

MoestuinBak: het begin

moestuin groentenOp vakantie komen wij tot rust. Heerlijk weg zijn en veel tijd voor elkaar hebben. Wij zijn een druk gezin, hebben opgroeiende kinderen en een bedrijf. Willen wij echt eruit zijn en tot rust komen, dan moeten wij weg van huis.
Tijdens de wintersport in Oostenrijk bekeken we de film Back to Eden. Een film over een man in Amerika die heerlijke groenten en fruit in zijn tuin heeft zonder te spitten en zonder water te geven. Fascinerend om te zien dat hij de lekkere groenten en fruit van zijn land haalt zonder dat ie daar veel moeite voor hoeft te doen. Hij spit de grond niet om, gebruikt houtsnippers als bovenlaag en geeft nooit water. Hij gebruikt een methode die God hem heeft laten zien en die uit de tuin van eden, uit de Bijbel komt. Op één of andere manier raakte dit mij en bleef het mij bezig houden.

In de meeste land- en tuinbouw wordt de grond altijd gekeerd door ploegen of spitten. Ook het gebruik van houtsnippers zie je zelden. Bij het lezen van verschillende artikelen wordt mij duidelijk dat er een groeiend probleem is met vruchtbare grond.

“Zo’n 40% van de landbouwgrond ter wereld is ernstig gedegradeerd. Tot de ergst getroffen regio’s behoren Midden-Amerika, waar 75% van de grond onvruchtbaar is, Afrika, waar een vijfde van de bodem gedegradeerd is, en Azië, waar 11% ongeschikt is voor landbouw.” (The Guardian, 31/08/2007)

Half of the topsoil on the planet has been lost in the last 150 years. In addition to erosion, soil quality is affected by other aspects of agriculture. These impacts include compaction, loss of soil structure, nutrient degradation, and soil salinity. These are very real and at times severe issues. (www.worldwildlife.org)

Door erosie en de intensieve landbouw van de afgelopen 70 jaar hebben er voor gezorgd dat de vruchtbare bovenlaag van onze bodem meer en meer onvruchtbaar is geworden.
Het gevolg: gewassen, groenten en fruit kunnen minder mineralen en andere voedingstoffen uit de bodem halen. Dit heeft direct effect op de kwaliteit van het voedsel wat wij dagelijks eten. Voor de toekomst betekend dit dat onze kinderen en kleinkinderen voedsel eten wat steeds minder voedingstoffen bevat.

Door de grond niet te keren te ploegen en spitten wordt de vruchtbare toplaag niet verstoord en kunnen allerlei bio-organismen de grond luchtig en vruchtbaar houden. Bovenop de vruchtbare toplaag kan met houtsnippers een beschermlaag worden aangebracht die vocht regelt en nieuwe compost automatisch toevoegt.
Op deze manier wordt de grond jaar over jaar meer vruchtbaar in plaats van armer.

 

Ik zeg: houtsnippers!

Laat een reactie achter